Λίνα Κασσιανίδου
Υφυπουργός Πολιτισμού
Χρύσα Νικολάου
Γενική Διευθύντρια, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Emma House
Σύμβουλος εκδόσεων, Orenham Group·
πρώην μέλος ΔΣ, PubisHer·
Επικεφαλής σχέσεων με τους εκδότες, Shimmr AI
Anne Bergman-Tahon
Διευθύντρια, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών (FEP)
Felicia Hofmann
Eπικεφαλής της ομάδας social media, Εκδόσεις dtv
Λίνα Κασσιανίδου
Υφυπουργός Πολιτισμού
Χρύσα Νικολάου
Γενική Διευθύντρια, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Emma House
Σύμβουλος εκδόσεων, Orenham Group· πρώην μέλος ΔΣ, PubisHer· Επικεφαλής σχέσεων με τους εκδότες, Shimmr AI
Anne Bergman-Tahon
Διευθύντρια, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών (FEP)
Felicia Hofmann
Eπικεφαλής της ομάδας social media, Εκδόσεις dtv
kassianidou

Λίνα Κασσιανίδου

Υφυπουργός Πολιτισμού

Η Δρ Βασιλική (Λίνα) Κασσιανίδου είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών από το  Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College London. Μέχρι το 2023 ήταν καθηγήτρια στο  Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μέχρις ότου ανέλαβε την θέση της Υφυπουργού Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και το 2018, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διορίστηκε μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Καινοτομίας και Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Επιπρόσθετα διετέλεσε μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και το 2022 εκλέχθηκε Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής (Corresponding Member of the Archaeological Institute of America). Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και έχει συμμετάσχει και συντονίσει μια σειρά από προγράμματα πεδίου και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τους τομείς της εμπειρογνωμοσύνης της, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ανδρέας Αποστόλου

Βουλευτής, Επιτροπή Παιδείας

O Ανδρέας Αποστόλου σπούδασε Πολιτική και συγκοινωνιολογική μηχανική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Bristol Business School του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι εγκεκριμένος εκπαιδευτής της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και μέλος του ΕΤΕΚ. Εκλέγηκε Βουλευτής Επαρχίας Λάρνακας με την ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Είναι μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών Παιδείας και Πολιτισμού, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ελέγχου και παρακολουθεί και την επιτροπή Υγείας για θέματα που αφορούν τους χρόνιους ασθενείς. Είναι Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Καρκίνου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου.

Chrysa_Nikolaou

Χρύσα Νικολάου

Γενική Διευθύντρια Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Η Χρύσα Νικολάου είναι Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Είναι Αρχειονόμος, Βιβλιοθηκονόμος και Μουσειολόγος, απόφοιτη του Ιονίου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και την Ιστορική Δημογραφία. Είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Στα ερευνητικά της πεδία εντάσσεται ο ρόλος της βιβλιοθήκης στην Κοινωνία της Πληροφορίας μέσα από τη δικτύωση και τη δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου. Έχει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στη διοίκηση βιβλιοθηκών. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, καθώς και σε επιμορφώσεις και εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανδρέας Κ. Ανδρέου

Υπεύθυνος Τομέα Συστημάτων και Τεχνολογιών Πληροφόρησης, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Ανδρέας Κ. Ανδρέου (Ανδρέας Καπανδρέου) είναι βιβλιοθηκονόμος και συγγραφέας. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία, Επιστήμες της Πληροφόρησης και Επιστήμες της Αγωγής (Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση). Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως υπεύθυνος του Τομέα Συστημάτων και Τεχνολογιών Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης. Είναι μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου (ΕΠΟΚ), ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ). Το 2010 συνέγραψε, μαζί με τον Φίλιππο Τσιμπόγλου,  το Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης: από την πραγματικότητα στο ιδεώδες, μέσω του εφικτού. Είναι επίσης συγγραφέας πέντε λογοτεχνικών βιβλίων. Έργα του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε άλλες γλώσσες. 

Savvinides

Γιώργος Σαββινίδης

Δημοσιογράφος

Ο Γιώργος Σαββινίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας της Σχολής Τεχνών, Επικοινωνίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick. Από το 2001 μέχρι και το 2006 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη «Χαραυγή», ενώ από το 2003 ασχολείται με τη σύνταξη πολιτιστικών θεμάτων. Από το 2007 εργάζεται στον «Φιλελεύθερο» ως συντάκτης και αρθρογράφος πολιτιστικών θεμάτων. Έχει επίσης εργαστεί ως κειμενογράφος και σεναριογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες. Διετέλεσε μέλος κριτικών επιτροπών των Βραβείων Θεάτρου Κύπρου (ΘΟΚ) και αριστίνδην μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου. Από το 2019 είναι μέλος του Συμβουλίου Κατάταξης Κινηματογραφικών Ταινιών.

Χ. Βρασίδας

Χαράλαμπος Βρασίδας

Εκτελεστικός Διευθυντής, CARDET· Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ο Δρ. Χαράλαμπος Βρασίδας είναι ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του CARDET (www.cardet.org), ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Κύπρο. Είναι Καθηγητής Εκπαιδευτικών Καινοτομιών & Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σχεδίασε και υλοποίησε δράσεις σε περισσότερες από 40 χώρες.

C.Anagiotos

Χρίστος Αναγιωτός

Διευθυντής, Μονάδα Παιδαγωγικής Υποστήριξης Ηλεκτρονικής Μάθησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ο Δρ. Χρίστος Αναγιωτός (PhD) είναι ο Διευθυντής δύο μονάδων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: της «Μονάδας Ηλεκτρονικής Μάθησης και Παιδαγωγικής Υποστήριξης» (e-Learning and Pedagogical Support Unit, ePSU) και της «Μονάδας Κατάρτισης και Ανάπτυξης Ακαδημαϊκού Προσωπικού» (Faculty Training and Development Unit). Είναι ειδικός σε θέματα διά βίου μάθησης, ανάπτυξης ακαδημαϊκού προσωπικού και κατάρτισης στους τομείς της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ενηλίκων, με εμπειρία πέραν των 15 ετών στον τομέα. Πριν την ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Σπουδών Ηγεσίας του North Carolina A&T State University των ΗΠΑ. Είναι κάτοχος διπλού Διδακτορικού τίτλου (Dual PhD) στη Διά Βίου Μάθηση και Συγκριτική Παιδαγωγική (Lifelong Learning & Comparative International Education) από το Pennsylvania State University  των ΗΠΑ, μεταπτυχιακού (Masters) από το University of Connecticut των ΗΠΑ στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και πτυχίου Επιστημών της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εκπαίδευση ενηλίκων με την χρήση τεχνολογικών μέσων, στην επαγγελματική εκπαίδευση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και στους άτυπους τρόπους μάθησης στην κοινωνία και στους χώρους εργασίας.

christos-christofidis

Χρίστος Χριστοφίδη

Βουλευτής, Επιτροπή Παιδείας

Ο Χρίστος Χριστοφίδης γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1974 στη Μόρφου Λευκωσίας, περιοχή κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επιστήμες Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο University of Warwick και στην Πολιτική και Κοινωνική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Επικεφαλής του Γραφείου Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ και Γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ. Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια (2010-2013) και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην ίδια κυβέρνηση Το 2021 εκλέχθηκε βουλευτής Λευκωσίας με το Α.Κ.Ε.Λ., ενώ είναι μέλος, μεταξύ άλλων, της επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Είναι κάτοχος πτυχίου Επιστημών της Αγωγής, πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο του Warwick και στην Πολιτική και Κοινωνική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εργάζεται στο ΑΚΕΛ και είναι Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του Κόμματος.



Giorgos_Glossiotis

Γιώργος Γλωσσιώτης

Βιβλιοθηκονόμος, Mέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ευρώπης της IFLA, Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα για το πρόγραμμα Knowledge Rights 21

Ο Γιώργος Γλωσσιώτης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας (ΤΕΙ Αθηνών) και κάτοχος μεταπτυχιακού προγράμματος εξειδίκευσης στην “Πληροφορική και Διοίκηση”. Εργάζεται στον Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ως επικεφαλής του Τμήματος Βιβλιοθήκης και του Τμήματος ΙΤ. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων από το 2000 έχει εκλεγεί για περισσότερα από 20 έτη στο ΔΣ της και έχει αναλάβει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα, Αντιπροέδρου και Προέδρου (2 θητείες). Στο παρελθόν είχε εκλεγεί στην ΕΕ της EBLIDA και στο SC του MLAS/IFLA. Αυτή την περίοδο είναι εκλεγμένο μέλος στο European Regional Division Committee της IFLA (2η θητεία). Είναι Συντονιστής του προγράμματος KnowledgeRights21 για την Ελλάδα.

Ι. Παναγιώτου

Ιωάννα Παναγιώτου

Μέλος ΔΣ, Εθνικό Επιχειρηματικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR CYPRUS)· Εκτελεστική Διευθύντρια, University of Limassol 

Είναι Βιολόγος, απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και στη Θεολογία. Εκπαιδεύτρια Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΚ5), κάτοχος του πιστοποιητικού «Chief Sustainability Officer (CSO) Professional» και του «The NSMC’s (National Social Marketing Centre) Level 4 Social Marketing Award – Accredited by CIM (Chartered Institute of Marketing) της Αγγλίας. Από τo 2020 εργάζεται ως  COO στο Cyprus International Institute of Management (CIIM)  το οποίο έχει μετεξελιχθεί στο University of Limassol. Από το 2013 -2019 κατείχε τη θέση της Επίτροπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.Είναι Εθνική Εκπρόσωπος της Κύπρου στο European Social Marketing Association (ESMA), μέλος του Leadership Council του SDSN Cyprus (Cyprus branch of the UN Sustainable Development Solutions Network), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Institute of Certified Management Consultants – CICMC, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Επιχειρηματικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR CYPRUS) και Επίτιμο Μέλος της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΒΕΚ). Ασχολείται ιδιαίτερα με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την  Πράσινη Οικονομία και Επιχειρηματικότητα,  τη Βιο-οικονομία, την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα, την κοινωνική και γενεαλογική δικαιοσύνη και τα θέματα Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης. 

Mina Charalambous

Μίνα Χαραλάμπους

Διευθύντρια, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Η Μίνα Χαραλάμπους είναι η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Βιβλιοθήκης στην Ιατρική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχίο στις Σπουδές Επικοινωνίας και μεταπτυχιακό τίτλο στο τομέα της βιβλιοθηκονομίας.  Εργάζεται στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας τα τελευταία 30 χρόνια και στον τομέα της Διοίκησης από το 2011. Είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της EBSCO από το 2010. Επίσης, από το 2018 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κοινοπραξίας Κυπριακών Βιβλιοθηκών (ΚΚΥΒ). Τέλος, έχει επιτελέσει οργανωτικός γραμματέας του συμβουλίου της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) από το 2008 – 2012 και από φέτος είναι γραμματέας διεθνών σχέσεων στην ΚΕΒΕΠ.  

Χ. Σταύρου

Χρυσάνθη Σταύρου

Βιβλιοθηκονόμος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Χρυσάνθη Σταύρου είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Επιστήμες της Αγωγής-Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. 

Έχει εργαστεί ως Βιβλιοθηκονόμος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στις βιβλιοθήκες του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και από το 2007 στη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε διάφορες θέσεις όπως υπεύθυνη του Γραφείου Βιβλιογραφικής Υποστήριξης και υπεύθυνη του Γραφείου Εξυπηρέτησης Χρηστών. Μεταξύ άλλων ασχολείται με την στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Βιβλιοθήκης μέσω της συμμετοχής της στην Ομάδα Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην Ομάδα Αειφορικής Παιδεία, Έρευνας και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων-Επιστημόνων Πληροφόρησης και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. 

Ε.Σίγγου

Ελένη Σίγγου

Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Διαχείρισης Συλλογής, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Η Ελένη Σίγγου είναι Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Διαχείρισης Συλλογής στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπου εργάζεται από το 2011. Έχει την ευθύνη της διαχείρισης της Πλατφόρμας Υπηρεσιών Βιβλιοθήκης, Alma, που εφαρμόστηκε πρόσφατα, καθώς και άλλων συστημάτων της Βιβλιοθήκης. Έχει εργαστεί σε διάφορα τμήματα, όπως η εξυπηρέτηση χρηστών, οι υπηρεσίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η καταλογογράφηση. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με την Πληροφοριακή Παιδεία, σχεδιάζοντας και διδάσκοντας μαθήματα με πιστωτικές μονάδες και συμμετέχοντας σε σχετικές δράσεις και επιτροπές. Είναι κάτοχος πτυχίου στη Βιβλιοθηκονομία και τα Συστήματα Πληροφόρησης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (πρώην ΑΤΕΙΘ), μεταπτυχιακού διπλώματος στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πιστοποίησης στην Εκπαίδευση Βιβλιοθήκης από την Library Juice Academy. Είναι ενεργό μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της IFLA για την Πληροφοριακή Παιδεία.

Giannis Pliotas

Γιάννης Πλιώτας

Διευθυντής μάρκετινγκ, Εκδόσεις Διόπτρα

Ο Γιάννης Πλιώτας ξεκίνησε να δουλεύει στον χώρο του βιβλίου ως συγγραφέας και editor. Έχει εκδώσει βιβλία για εναλλακτικές μορφές πνευματικών δικαιωμάτων. Το πιο πρόσφατο βιβλίο που έχει γράψει είναι τα «Ουγγρικά Ψάρια». 

Ασχολήθηκε εκτεταμένα με το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει ένας τίτλος γνωστός και πώς δημιουργούνται ισχυρές βιβλιοφιλικες κοινότητες. 

Είναι υπεύθυνος του imprint Εκδόσεις Elxis, οι οποίες εκδίδουν ρομαντικά μυθιστορήματα από το 2014, και τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει στο να διαδοθούν περισσότερο τα ebooks και τα audiobooks στην Ελλάδα. 

Τα τελευταία 5 χρόνια είναι διευθυντής μάρκετινγκ στις Εκδόσεις Διόπτρα.

Felicia_Hofmann

Felicia Hofmann

Eπικεφαλής της ομάδας social media, Εκδόσεις dtv

Η Felicia Hofmann, η οποία μεγάλωσε στη Βέρνη (Ελβετία), σπούδασε κοινωνική ανθρωπολογία και θρησκειολογία στο Φρίμπουργκ (Ελβετία) πριν μετακομίσει στο Μόναχο το 2019 για να εργαστεί στην εκδόσεις Burda. Οι τρεις μήνες που είχε σχεδιάσει να μείνει εκεί έχουν πλέον μετατραπεί σε πέντε χρόνια. Αφού εργάστηκε ως δημοσιογράφος lifestyle, στράφηκε στο ψηφιακό μάρκετινγκ μέσω μιας πρακτικής άσκησης στην εκδόσεις dtv. Τώρα είναι επικεφαλής της ομάδας κοινωνικών δικύτων στο τμήμα μάρκετινγκ της dtv και επιβλέπει όλα τα θέματα στρατηγικής και σχεδιασμού στα κανάλια social media της dtv Verlag με έμφαση στο Instagram και το TikTok. Η dtv εκπροσωπείται σε όλες τις σχετικές πλατφόρμες και έτσι προωθεί τα περισσότερα από 400 βιβλία που εκδίδει η dtv κάθε χρόνο. Η δουλειά της επικεντρώνεται κυρίως στα είδη των young adult, των νέων ενηλίκων και της φαντασίας, καθώς αυτό το κοινό-στόχος είναι πολύ εξοικειωμένο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εκδόσεις dtv είναι γνωστές για σημαντικούς συγγραφείς διεθνούς φήμης, όπως οι Jussi Adler-Olsen, Colleen Hoover, Sarah J. Maas και Rebecca Yarros.

1551176924163

Δημήτρης Παπαπολυβίου

Εκδότης, Εκδόσεις Ρίζες 

Ο Δημήτρης Παπαπολυβίου μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία. Ξεκίνησε να διαβάζει το ένα βιβλίο μετά το άλλο από πολύ μικρή ηλικία αφού οι γονείς του είχαν συμφωνήσει να του αγοράζουν ένα παιχνίδι Playstation για κάθε βιβλίο που διάβαζε. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Νομική (Πτυχίο από το Α.Π.Θ. και Μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen), εργάζεται ως Δικηγόρος με ειδίκευση στις διεθνείς εμπορικές διαφορές και στο ενεργειακό δίκαιο. Στον ελευθερό του χρόνο ασχολείται με την έκδοση βιβλίων. Το 2017 ίδρυσε τις Εκδόσεις Ρίζες, έναν σταθερά αναπτυσσόμενο εκδοτικό οίκο με έδρα τη Λευκωσία.

Sofia-Christou

Σοφία-Στέλλα Χρίστου

Διευθύντρια ψηφιακού μάρκετινγκ, Διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης, Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου

Η Σοφία γεννήθηκε το 1991 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στο Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου, το οποίο ιδρύθηκε από τον παππού της, Σόλων Παπαχριστοδούλου το 1971, γνωστό τότε ως “Bridgehouse Bookshop”. Έχει προπτυχιακό στη Ζωολογία, και μεταπτυχιακά στην Προστασία & Διατήρηση Άγριας Φύσης καθώς και στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ. Η πτυχιακή της εργασία “Παράγοντες που επηρεάζουν την αφοσίωση των πελατών σε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία: ικανοποιούνται οι ανάγκες των πελατών;” της απέφερε διάκριση και τον καλύτερο βαθμό στην τάξη της και αργότερα δημοσιεύτηκε. Στη δουλειά της είναι πολυπράγμων, αλλά κυρίως επικεντρώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιμελείται νέες σειρές προϊόντων (επισκεπτόμενη εκθέσεις στο εξωτερικό από τότε που ήταν στη μήτρα) και βοηθά στις καθημερινές λειτουργίες της επιχείρησης, έχοντας το μέλλον πάντα στο μυαλό της.

Μιχάλης Καλαμαράς

Συν-επιμελητής, Limassol International Book Fair Conference· σύμβουλος εκδόσεων· Επικεφαλής Μάρκετινγκ και Περιεχομένου, Thinking· ιδρυτής, eAnagnostis.gr

Ο Μιχάλης Καλαμαράς, με σπουδές στην ελληνική φιλολογία, εργάζεται ως επαγγελματίας του βιβλίου για περισσότερο από 15 χρόνια. Από το 2013 εργάζεται στους τομείς της συμβουλευτικής, του ψηφιακού μάρκετινγκ και της ανάπτυξης περιεχομένου για την Thinking, εταιρία με έδρα την Αθήνα που προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα για τον κλάδο του βιβλίου στην Ελλάδα και διεθνώς. Από την ίδρυσή του το 2022, είναι συν-επιμελητής του Limassol Int’l Book Fair Conference στην Κύπρο. Ίδρυσε το eAnagnostis.gr το 2008, όπου αρθρογραφεί για τις ψηφιακές εκδόσεις, τα ηλεκτρονικά και ακουστικά βιβλία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου του βιβλίου. Έχει συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στα διεθνή επαγγελματικά συνέδρια και σεμινάρια FutureBook, ReBoot Books, SIDT Books, Readmagine, Digital Publishing Summit and Let’s Talk!, καθώς και στις διεθνείς επαγγελματικές εκθέσεις σε Άμπου Ντάμπι, Κάιρο, Λονδίνο, Μπολόνια, Σάρτζα και Φρανκφούρτη. Είναι μέλος του Δικτύου για την Έρευνα της Τυπογραφίας και των Εκδόσεων (ΔΕΤΕ) και του PEN Greece.

Άντρη Χαϊράλλα

Άντρη Χαϊράλλα

Εκδότρια, Εκδόσεις Ευγνώμων· συγγραφέας

Η Άντρη Χαϊράλλα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1983 στην Λευκωσία, όπου διαμένει μέχρι και σήμερα. Σπούδασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.

Είναι η Δημιουργός της Θετικής Μεταδοτικότητας, μέσω της οποίας έχει βρει άπειρους τρόπους να βοηθά τους συνανθρώπους της. Ούσα ειδική στην Αυτο-βελτίωση, την Προσωπική Εξέλιξη και την Επίτευξη Στόχων, έχει ως όραμά της να διδάξει εργαλεία και τεχνικές προσωπικής ανέλιξης κι επιτυχίας σε όλους.

Ούσα Συγγραφέας ξεδιπλώνει τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς της στα βιβλία της. Έκανε την παρθενική της εμφάνιση στον κόσμο των λέξεων με το βιβλίο της «Αναστασία, Παλεύοντας Με Τη Σχιζοφρένεια». Ακολούθησε το «Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης & Οραμάτων», η «Θετική Μεταδοτικότητα», το «30+1 Τρόποι Για Να Περνάς Ποιοτικό Χρόνο Με Τα Παιδιά Σου». Το τελευταίο της έργο έχει τίτλο «Στέφανος, Όλα αρχίζουν ξανά».

Η αγάπη της για τα βιβλία την οδήγησε στην δημιουργία του Εκδοτικού Οίκου Ευγνώμων, όπου η έμπνευση του εκάστοτε συγγραφέα μετατρέπεται σε χειροπιαστό δημιούργημα.

Tatiana Fragkouli_01

Τατιάνα Φραγκούλη

Διευθύντρια, Βιβλιοπωλείο KOMPOT

Η Τατιάνα Φραγκούλη είναι ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου KOMPOT. Η επιχείρησή της ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από 7 χρόνια με πωλήσεις μέσω Instagram και γνώρισε τεράστια ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια. 

Η Τατιάνα δημιούργησε την επιχείρησή της με το πάθος της για την παιδική λογοτεχνία, καθώς είχε 4 δικά της παιδιά. Σήμερα το KOMPOT είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιδικό βιβλιοπωλείο. Τα προσωπικά ενδιαφέροντα της Τατιάνας για την τέχνη, τη μαγειρική, τις κατασκευές, την ιστορία και την υγεία είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην επιλογή βιβλίων στα καταστήματά της. Τώρα το KOMPOT διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ υπάρχουν δύο καταστήματα στην Κύπρο (Λεμεσός και Λευκωσία).

Αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Τατιάνα είναι να προωθήσει μια θετική εικόνα της ανάγνωσης και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αγαπούν και να θαυμάζουν τα βιβλία.

Άννα Ιωαννίδου

Ιδρυτικό μέλος, Limassol International Book Fair· ιδρύτρια, Apotipomata.com· ποιήτρια 

Η Άννα Ιωαννίδου είναι μία εκ των ιδρυτών του Limassol International Book Fair. Από το 2021 παρέχει υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, ενώ έχει σπουδές στην Αγγλική Γλώσσα, την Ψυχογλωσσολογία, το Ανθρώπινο Δυναμικό και την Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. 

Το 2022 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή Αποτυπώματα, Εκδόσεις Αρμίδα, η οποία συμπεριλήφθηκε στη Βραχεία Λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας στην κατηγορία στην «Βραβείο Νέου Λογοτέχνη». Από το 2016 διατηρεί το ιστολόγιο Ποίησης και Λογοτεχνίας Αποτυπώματα www.apotipomata.com.

Εργάστηκε για 8 χρόνια στον Όμιλο Εταιριών Heart Group στον οποίο για 4 χρόνια ήταν Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Reflect, το μεγαλύτερο φεστιβάλ τεχνολογίας και καινοτομίας που διοργανώνεται στην Κύπρο.

Hanife İçten TBF2021

Hanife Içten

Key Account Manager για τον Αγγλόφωνο Κόσμο, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

H Hanife γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Κιουτάχεια της Τουρκίας, δίπλα στους Αιζανούς. Ήρθε στη Γερμανία 9 μηνών και θεωρεί τον εαυτό της κοσμοπολίτισσα και Ελληνίδα στην καρδιά. Έζησε στην Κολωνία μέχρι τα φοιτητικά της χρόνια και σπούδασε στο Μίνστερ, το Κάρντιφ, το Στρασβούργο και τη Φρανκφούρτη. Έχει μάστερ στην Αγγλική Φιλολογία και της αρέσει να διαβάζει στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά. Ξεκίνησε να εργάζεται στην Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης το 2000. Από το 2018 είναι υπεύθυνη για τους πελάτες της Έκθεση από τον αγγλόφωνο κόσμο, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Ζει σήμερα σε ένα απομακρυσμένο γερμανικό νησί στη Βόρεια Θάλασσα, όπου δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα.

Emma House - HeadShot

Emma House

Σύμβουλος εκδόσεων, Orenham Group; πρώην μέλος ΔΣ, PubisHer; Επικεφαλής σχέσεων με τους εκδότες, Shimmr AI

Η Emma House είναι διεθνής σύμβουλος εκδόσεων με έμφαση στην επιμέλεια εκδηλώσεων, την ανάπτυξη επιχειρήσεων, την έρευνα για τις εκδόσεις και τη διαχείριση έργων. Η Emma ξεκίνησε την καριέρα της στις εκδόσεις περιοδικών πριν αναλάβει διάφορες ανώτερες θέσεις στην Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου και στη συνέχεια στην Ένωση Εκδοτών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου διετέλεσε αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος. Η Emma είναι πρώην μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του PublisHer, μέλος του διαχειριστικού συμβουλίου του Publishing Training Centre και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της σχολής εκδόσεων του Oxford Brookes University.

nenad-bogdanovic

Νέναντ Μπογκντάνοβιτς

Συντονιστής Επιχειρησιακού Προγραμματισμού, Επικεφαλής Γραφείου “Δημιουργική Ευρώπη” Κύπρου, Οργανισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων (ΟΕΠΠΣ)

Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διεθνή πολιτιστική συνεργασία και στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ για τον πολιτισμό και τη νεολαία, ο Νέναντ Μπογκντάνοβιτς είναι Συντονιστής Επιχειρησιακού Προγραμματισμού στον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων (ΟΕΠΠΣ). Υπό αυτή την ιδιότητα, είναι Επικεφαλής του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη Κύπρου και των εθνικών σημείων επαφής για το πρόγραμμα “Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες” (CERV) και το New European Bauhaus. Επίσης, υπηρετεί ως Σημείο Επαφής του εθνικού μέλους της Κύπρου στο δίκτυο Εθνικών Ινστιτούτων Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC) και σε παρόμοιες παγκόσμιες πρωτοβουλίες που διαχειρίζεται ο OEPCR.

Persa_Koumoutsi

Πέρσα Κουμούτση

Mεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας· Διευθύντρια, πρωτοβουλία Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού (Κ.Ελ.Α.Λ.Π.)· συγγραφέας

Η Πέρσα Κουμούτση, συγγραφέας και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας, με περισσότερα από 50 μεταφρασμένα έργα και 9 προσωπικά μυθιστορήματα. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο την προώθηση, την  ενίσχυση και της προβολή της αραβικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη και έχει συγγράψει άρθρα και μελέτες για την απήχηση της αραβικής μεταφρασμένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα. Το 2020 συνιδρύει και έκτοτε διευθύνει το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που στοχεύει στην προώθηση και ενίσχυση των διαπολιτισμικών σχέσεων μεταξύ του αραβικού ια του ελληνικού πολιτισμού, μέσω στοχευμένων δράσεων, συναντήσεων και προγραμμάτων ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης για την ελληνική και την αραβική πεζογραφία και ποίηση. Το 2023 ξεκίνησε τα πρώτα διαδικτυακά μαθήματα λογοτεχνικής μετάφρασης αραβικής λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα. Ανάμεσα στις διακρίσεις της στη μετάφραση: το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, τιμητική διάκριση από το τμήμα γλωσσών του πανεπιστημίου Αλ Αζχαρ, βραβείο Επιτεύγματος Χάμαντ για τη Λογοτεχνική Μετάφραση και τη Διεθνή Κατανόηση, Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας (δυο φορές), έπαινος από την Ακαδημία Αθηνών και Βραβείο Λογοτεχνίας Νίκος Θέμελης.

Haris Ioannides

Χάρης Ιωαννίδης

Ιδρυτικό μέλος, Limassol International Book Fair· εκδότης, Εκδόσεις Αρμίδα· μέλος ΔΣ, Σύνδεσμος Εκδοτών Κύπρου (Σ.Ε.ΚΥ.)

Ο Χάρης Ιωαννίδης μεγάλωσε στη Λευκωσία και σπούδασε στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Είναι Ιδρυτής και Διευθυντής στις Εκδόσεις Αρμίδα από το 1997. Έχει αφιερώσει την επαγγελματική του ζωή στην προώθηση των Κυπριακών γραμμάτων στο εξωτερικό. Πολλοί από τους τίτλους της Αρμίδας κυκλοφορούν σε μετάφραση σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες. Είναι επίσης ένας από τους ιδρυτές της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου. 

Η Αρμίδα ιδρύθηκε το 1997 και είναι μια πολυβραβευμένη ανεξάρτητη εκδοτική εταιρία με έδρα τη Λευκωσία. Ο Οίκος έργα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, τόσο από ντόπιους όσο και από διεθνείς συγγραφείς, με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κομβικό σημείο στην εξέλιξη της Αρμίδας ήταν η βράβευση του έργου «Το Πείραμα» της Μυρτούς Αζίνας-Χρονίδη με το βραβείο EUPL το 2011. Έκτοτε, η Αρμίδα παραμένει ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς λογοτεχνικών δικαιωμάτων της κυπριακής ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό.

Abdel-Wahab_Khalifa

Abdel-Wahab Khalifa

Αναπληρωτής Καθηγητής Μετάφρασης και Διερμηνείας, Queen’s University Belfast

Ο Abdel-Wahab Khalifa είναι αναπληρωτής καθηγητής μετάφρασης και διερμηνείας στο Queen’s University Belfast, με εκτεταμένη καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και στην επαγγελματική μετάφραση και διερμηνεία. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στις σπουδές μετάφρασης και τα αραβικά από το Πανεπιστήμιο του Leeds, όπου ερεύνησε τους περιορισμούς που σχετίζονται με την παραγωγή και την πρόσληψη των αραβικών λογοτεχνικών μεταφράσεων στα αγγλικά. Ο Khalifa ήταν υπότροφος του Harry Ransom Center στις ανθρωπιστικές επιστήμες (2019-2023) και συμμετέχει ενεργά σε διάφορες επαγγελματικές οργανώσεις. Είναι μέλος τόσο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Μεταφραστικών Σπουδών στην Αφρική όσο και της Επιτροπής Περιφερειακών Εργαστηρίων της Διεθνούς Ένωσης Μετάφρασης και Διαπολιτισμικών Σπουδών (IATIS). Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού The Translator και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών για την αραβική μετάφραση, συμπεριλαμβανομένης μιας υπό έκδοση μονογραφίας για την κοινωνικοπολιτισμική ιστορία της μετάφρασης της σύγχρονης αραβικής λογοτεχνίας στα αγγλικά.

Fatimah-Abbas

Fatimah Abbas

Σύμβουλος εκδόσεων, Λογοτεχνικό πρακτορείο FALA

Η Fatimah Abbas είναι καταξιωμένη διεθνής σύμβουλος εκδόσεων και μεταφράστρια λογοτεχνίας. Το ταξίδι της ξεκίνησε το 2014 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, όπου διαχειρίστηκε το τμήμα βιβλίων εκμάθησης αγγλικών και γαλλικών, κάτι που ανέπτυξε το πάθος της για τον κλάδο. Αργότερα έγινε Επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων και Μετάφρασης σε έναν κορυφαίο εκδοτικό οίκο του Καΐρου.

Έχει μεταφράσει 32 λογοτεχνικά έργα και ίδρυσε το δικό της λογοτεχνικό πρακτορείο, το FALA, προσφέροντας υπηρεσίες από την έκδοση μέχρι το μάρκετινγκ. Η Fatimah υπηρέτησε επίσης ως Περιφερειακή Διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής για μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιτυχίες της έχουν οδηγήσει σε δημοσιεύματα σε διεθνή περιοδικά και μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η υποψηφιότητά της για το London Book Fair Excellence Award το 2021.

Όντας ενεργό μέλος του General Egyptian Book Organization (GEBO), η Fatimah είναι επίσης συνιδρύτρια του Publishers Without Borders (PWB) και είναι ομιλήτρια σε διακεκριμένα γεγονότα όπως το Sharjah Reads και η Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης.

Εκτός των εκδόσεων, συνεργάζεται με την πρωτοβουλία Children Empowerment με το Ίδρυμα Kalimat, παρέχοντας εκπαιδευτικό υλικό σε παιδιά. Είναι επίσης συν-διοργανώτρια του εκδοτικού fellowship Cairo Calling κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου.

Andrey_Mishenev

Andrey Mishenev

Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής, ABP Publishing και Booka

O Andrey Mishenev σπούδασε ως μηχανικός-φυσικός στο Εθνικό Ερευνητικό Πυρηνικό Πανεπιστήμιο (MEPHI) στη Μόσχα και από την αρχή της καριέρας του στράφηκε σε ψηφιακά εγχειρήματα για το βιβλίο και την εκπαίδευση ιδρύοντας σειρά εταιρειών. Συνίδρυσε και εργάστηκε ως Επικεφαλής Ανάπτυξης στο TeachVideo.ru, υπηρεσια παραγωγής και διανομής εκπαιδευτικών βίντεο, και ως Διευθύνων Σύμβουλος της Bookee, υπηρεσίας διανομής ψηφιακών βιβλίων. Με έδρα σήμερα στη Λεμεσό, είναι διευθύνων σύμβουλος σε τρεις εταιρείες που έχει συνιδρύσει: την ABP Publishing, εταιρεία παραγωγής audiobooks σε ευρωπαϊκές γλώσσες· τη LoudBook, που ειδικεύεται στην παραγωγή και διανομή audiobooks· και τη Booka, πλατφόρμα με εκπαιδευτικά e-books για παιδιά από 0 έως 9 ετών.

Anne_Bergman-Tahon square

Anne Bergman-Tahon

Διευθύντρια, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκδοτών (FEP)

Η Anne Bergman-Tahon εργάζεται για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής εκδοτικής κοινότητας μέσω του ρόλου της ως διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών από το 2004. Η Anne είναι ιστορικός του Μεσαίωνα σε συνδυασμό με ένα πτυχίο νομικής σε θέματα που αφορούν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας. Όπως είναι αναμενόμενο, της αρέσει να διαβάζει, αλλά και να πηγαίνει σε εκδηλώσεις και εκθέσεις τέχνης, να παρακολουθεί μπαλέτο και ταινίες ή να ακούει συναυλίες.